Neradni Dani i Praznici u NJEMAČKOJ - Feiertage

Praznici u Njemackoj Neradni Dani u Njemackoj

Neradni dani u Njemackoj 2024 2025 i Državni Praznici u Njemačkoj 2024 2025

Neradni Dani u Njemačkoj 2024 i Praznici u Njemačkoj 2024:
*Neradni dani i praznici u cijeloj državi su bez zagrada, dok su (nazivi pokrajina unutar zagrada) u kojima su praznici i neradni dani.
DatumPraznik
01.01.2024.
(Pon)
Neujahr
06.01.2024.
(Sub)
Heilige Drei Könige
(BW, BY, ST)
08.03.2024.
(Pet)
Međunarodni dan žena
Weltfrauentag
(BE, MV)
29.03.2024.
(Pet)
Veliki Petak
Karfreitag
31.03.2024.
(Ned)
Ostersonntag
01.04.2024.
(Pon)
Uskrsni Ponedeljak
Ostermontag
01.05.2024.
(Sri)
Praznik rada
Tag der Arbeit
09.05.2024.
(Čet)
Kristovo Uzašašće - Spasovo
Christi Himmelfahrt
19.05.2024.
(Ned)
Duhovi
Pfingstsonntag
20.05.2024.
(Pon)
Duhovski Ponedeljak
Pfingstmontag
30.05.2024.
(Čet)
Fronleichnam
(BW, BY, HE, NRW, RP, SL)
08.08.2024.
(Čet)
Praznik Mira
Augsburger Friedensfest
(Augsburg)
15.08.2024.
(Čet)
Velika Gospa
Mariä Himmelfahrt
(BY (kath), SL)
20.09.2024.
(Pet)
Svjetski dan djece
Weltkindertag
(TH)
03.10.2024.
(Čet)
Dan Njemačkog ujedinjenja
Tag der Deutschen Einheit
31.10.2024.
(Čet)
Dan reformacije
Reformationstag
(BB, MV, SN, ST, TH)
01.11.2024.
(Pet)
Svi Sveti
Allerheiligen
(BW, BY, NRW, RP, SL)
20.11.2024.
(Sri)
Dan molitve i pokajanja
Buß- und Bettag
(SN)
25.12.2024.
(Sri)
Erster Weihnachtstag
26.12.2024.
(Čet)
Drugi dan Božića
Zweiter Weihnachtstag
Nje. 2025
Nje. 2026

Kratice: BW > Baden-Württemberg, BY > Bayern, BB > Brandenburg, HE > Hessen, MV > Mecklenburg-Vorpommern, NRW > Nordrhein-Westfalen, RP > Rheinland-Pfalz, SL > Saarland, SN > Sachsen, ST > Sachsen-Anhalt, TH > Thüringen.

Feiertage Deutschland Savezna Republika Njemačka (njem.: Bundesrepublik Deutschland) je država u srednjoj Europi. Na sjeverugraniči sa Sjevernim morem, Danskom i Baltičkim morem, na istoku s Poljskom i Češkom, na jugu s Austrijom i Švicarskom, a na zapadu s Francuskom,

Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom.

Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država, koja se sastoji od 16 saveznih zemalja (njem. Bundesländer) od kojih su tri samostalni gradovi. Glavni grad je Berlin i u njemu su smješteni parlament (Bundestag) i vlada (Regierung). Ujedinjena je kao država za vrijeme Francusko-pruskog rata 1870./'71.

Jedini grad u Njemačkoj sa svojim posebnim praznikom jest Augsburg, koji 8. kolovoza slavi Friedensfest ("Praznik mira"). dasdasda

Praznici u Njemackoj Feiertage Deutschland Neradni Dani

Porstoje brojni Praznici u Njemackoj. Većina blagdana povezana je s različitim običajima i dugom poviješću. Tijekom cijele godine postoje blagdani s različitim značenjima. Pogledajte povijest i običaje praznika u Njemackoj.

Neradni Dani Praznici u Njemackoj: opće karakteristike
Feiertage Deutschland Javni praznik je neradni dan i smatra se posebnim odmorom. U svim kulturama postoje dani posebnog vjerskog ili društvenog značaja koji uživaju posebnu zaštitu kroz pravni sustav države - u ovom slučaju govori se o javnom odmoru .

U Saveznoj Republici Njemačkoj 16 saveznih saveznih država odgovorne su za zakonodavstvo različitih praznika . Iznimka je Dan njemačkog jedinstva , koji se slavi svakog 3. listopada. Dakle, određivanje ovog nacionalnog praznika od savezne vlade. Preostale blagdane, međutim, određuju savezne države. Postoji osam praznika koji vrijede u svih 16 zemalja, kao i drugim regionalnim blagdanima .

Dan njemačkog jedinstva Feiertage Deutschland

Dan njemačkog jedinstva zove se njemački nacionalni praznik. Podsjeća na ponovnom ujedinjenju podijeljene Njemačke 3. listopada 1990. godine . Danas je stupio na snagu ugovora o ujedinjenju između Savezne Republike Njemačke i GDR-a.

povijest
Kao rezultat drugog svjetskog rata i okupacije Njemačke od strane pobjedničkih savezničkih snaga SAD-a , Velike Britanije , Sovjetskog Saveza i Francuska , Savezna Republika Njemačka na zapadu i Demokratske Republike Njemačke na istoku: Dvije njemačke države pojavile su se u poslijeratnom razdoblju. Njemačka podjela simbolizirala se u hladnom ratu od strane Berlinskog zida 1961. godine.

U jesen 1989. godine, u DDR-u je uslijedila mirna revolucija koja je konačno dovela do pada Berlinskog zida 9. studenog. Uzrok tome bio je reformska politika sovjetskog čelnika Mikhaila Gorbačova i odbijanje DSDR režima da provode i reforme koje su dovele do masovnog egzodusa i masovnih prosvjeda istočno-njemačke populacije.

Pad Berlinskog zida je utro put za ponovno ujedinjenje dviju država. Nakon pregovora s četiri pobjedničke sile, potpisivanje "dva plus četiri ugovora" došlo je 12. rujna 1990. To je uključivalo i ukidanje prava pobjedničke sile, što se tiče Njemačke i Berlina.

Prvi i drugi Božić (Božić)
Božić je jedan od najvažnijih kršćanskih festivala osim Uskrsa. Tri dana se slavi rođenje Kristovog djeteta .
Božić započinje na Badnjak 24. prosinca. Praznici u Njemačkoj su prvi i drugi božićni dan.

Drugi Božić Neradni Dani
Mnoge crkve slave Božić ne samo s obzirom na rođenje Isusa Krista. Zato je također služio kao spomen dan za Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je kamenovan u Jeruzalemu. Stoga se ovaj dan zove i Sv. Stjepana ili Stefanitag .

Sveta tri kralja (Bogojavljenje)

Tri kralja, poznata i pod nazivom Bogojavljenje ili Bogojavljenje , uvijek se održava 6. siječnja , a javni je praznik u nekoliko europskih zemalja iu saveznim državama Bavarske, Baden-Württemberga i Sachsen-Anhalt.

Veliki četvrtak

Veliki četvrtak je također poznat kao Palm Četvrtak ili Bijeli četvrtak .Na ovaj dan kršćanske crkve slave posljednju večeru, posljednji put kad je Isus blagovao s dvanaestoricom učenika. Međutim, praznik je Maundy četvrtak.

Veliki petak

Veliki četvrtak slijedi Veliki petak. Pri tome se sjeća Kristova raspeća.

Uskrsna nedjelja i uskrsni ponedjeljak (Uskrs)

Uskrsna se nedjelja smatra danom Kristova uskrsnuća. Slijedi uskrsni ponedjeljak.

Uskrs je jedan od najvažnijih blagdana kršćanstva. Budući da se praznik u pravom smislu odnosi u Njemačkoj, međutim, samo uskrsni ponedjeljak, kao što je Uskrsna nedjelja pravi nedjeljni praznik.Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Neradni Dani i Praznici u NJEMAČKOJ - Feiertage posjetite kategoriju Njemačka.

Ostali Datumi:

Go up