Kada je Majcin Dan 2020 ?

Majcin Dan se obiljezava druge sedmice u mjesecu maju za 2019tu i 2020tu godinu Majčin dan dolazi :  10.05.2020.  Godine

Ovaj dan se slavi u Njemačkoj . Tako je Majčin dan Norvežanima druga nedjelja u veljači, Argentincima druga nedjelja u listopadu, a na primjer Francuzima je to posljednja nedjelja u svibnju. Ali ako su to istovremeno i Duhovi, onda se to premješta na prvu nedjelju u lipnju.

Najranija historija Majčina dana

Kao što je već spomenuto, najranija povijest obilježavanja Majčina dana zabilježena je u drevnoj Grčkoj i Rimu. Stari Grci obilježavali su svako proljeće festival posvećen božanstvenosti majke i božice Rhei, po grčkoj mitologiji majke bogova. Rimljani su također slavili proljetni festival, nazvan Hilaria i također posvećen majki bogova.

Rani kršćani slavili su Majčin dan na raznim festivalima, a posvećen je bio Djevici Mariji. U Engleskoj su ovaj dan odlučili slaviti posvetivši ga svim majkama, a bio je nazvan “Majčina nedjelja”.

“Majčina nedjelja” slavila se u Engleskoj od 1600. godine, a tradicionalno se obilježavala u nedjelju koja bi uslijedila 40 dana nakon Uskrsa. Slavilo bi se na crkvenim misama koje su bile posvećene Djevici Mariji, a nakon čega bi djeca poklonima i cvijećem darivala vlastite majke.

Tradicija slavljenja Majčina dana u svijetu gotovo je u potpunosti nestala do pred kraj 19. stoljeća i to je potrajalo sve do kraja 2. svjetskog rata.i u gradu Antwerpenu. Ali samo u tom gradu: u ostatku Belgije se Majčin dan slavi upravo ove, druge nedjelje u svibnju.

Povratak obilježavanja Majčina dana

Za ponovnu obnovu tradicije obilježavanja Majčina dana najviše se može zahvaliti Amerikankama i njihovoj sveopćoj komercijalizaciji sadržaja i blagdana. Naime, svjetska javnost je tek nakon završetka 2. svjetskog rata postala svjesna toga dana, a ponajviše zbog komercijalnih sadržaja serviranih u medijima koji su ih “podsjetili” na njegovu važnost i postojanje. No, osim medija, zaslužne su i dvije Amerikanke koje su se borile za osvještavanje i važnost ovog dana za majke. One su, Julia Ward Howe i Anna Jarvis. Potonja se smatra i osnivačicom “modernog” Majčina dana, iako zanimljivo, sama nikad nije imala djecu i nije bila udana.

Inspiraciju za obilježavanje ovog važnog dana pronašla je u vlastitoj majci i želji da se svima majka barem jednom godišnje odaje počast i priznanje za sve što su učinile za svoju djecu, obitelj i pridonošenje zajednici.

S pravom se može reći da je Anna Jarvais uspjela u svom naumu, jer američki predsjednik Woodrow Wilson još je 1914. proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom u SAD-u. Nakon SAD-a postao je praznikom najprije u razvijenim zapadnim zemljama, uključujući Englesku, Švicarsku, Norvešku, Švedsku, Njemačku i Austriju, a zatim se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Majčin dan danas

U svijetu se Majčin dan obilježava na razne načine, uz brojne proslave i festivale, ali svima njima je zajedničko samo jedno: iskazati ljubav i zahvaliti se majkama za sve što su im u životu pružile. Popularno je i darivanje majki, a najčešće je to cvijeće, čestitke i maleni poklončići koje za njih najčešće izrađuju njihova djeca