Kada je Majcin Dan 2022 2023 2024

Majčin Dan 2022 2023 2024 Kad je majčin dan 2022, Majčin Dan 2022 Hrvatska, Majcin Dan Datum 2022 2023 2024, Dan Majki 2022

Kad je Majcin Dan 2022 ?

Majčin Dan dan dolazi :  08.05.2022.  Godine

Kada je Majcin Dan 2023 ?

Majcin dan dolazi :  14.05.2023.  Godine

Kada je Majcin Dan 2024 ?

Majcin dan dolazi :  12.05.2024.  Godine

Ovaj dan se slavi u Njemačkoj . Tako je Majčin dan Norvežanima druga nedjelja u veljači, Argentincima druga nedjelja u listopadu, a na primjer Francuzima je to posljednja nedjelja u svibnju. Ali ako su to istovremeno i Duhovi, onda se to premješta na prvu nedjelju u lipnju.

Najranija historija Majčina dana

Kao što je već spomenuto, najranija povijest obilježavanja Majčina dana zabilježena je u drevnoj Grčkoj i Rimu. Stari Grci obilježavali su svako proljeće festival posvećen božanstvenosti majke i božice Rhei, po grčkoj mitologiji majke bogova. Rimljani su također slavili proljetni festival, nazvan Hilaria i također posvećen majki bogova.

Rani kršćani slavili su Majčin dan na raznim festivalima, a posvećen je bio Djevici Mariji. U Engleskoj su ovaj dan odlučili slaviti posvetivši ga svim majkama, a bio je nazvan “Majčina nedjelja”.

“Majčina nedjelja” slavila se u Engleskoj od 1600. godine, a tradicionalno se obilježavala u nedjelju koja bi uslijedila 40 dana nakon Uskrsa. Slavilo bi se na crkvenim misama koje su bile posvećene Djevici Mariji, a nakon čega bi djeca poklonima i cvijećem darivala vlastite majke.

Tradicija slavljenja Majčina dana u svijetu gotovo je u potpunosti nestala do pred kraj 19. stoljeća i to je potrajalo sve do kraja 2. svjetskog rata.i u gradu Antwerpenu. Ali samo u tom gradu: u ostatku Belgije se Majčin dan slavi upravo ove, druge nedjelje u svibnju.

Povratak obilježavanja Majčina dana

Za ponovnu obnovu tradicije obilježavanja Majčina dana najviše se može zahvaliti Amerikankama i njihovoj sveopćoj komercijalizaciji sadržaja i blagdana. Naime, svjetska javnost je tek nakon završetka 2. svjetskog rata postala svjesna toga dana, a ponajviše zbog komercijalnih sadržaja serviranih u medijima koji su ih “podsjetili” na njegovu važnost i postojanje. No, osim medija, zaslužne su i dvije Amerikanke koje su se borile za osvještavanje i važnost ovog dana za majke. One su, Julia Ward Howe i Anna Jarvis. Potonja se smatra i osnivačicom “modernog” Majčina dana, iako zanimljivo, sama nikad nije imala djecu i nije bila udana.

Inspiraciju za obilježavanje ovog važnog dana pronašla je u vlastitoj majci i želji da se svima majka barem jednom godišnje odaje počast i priznanje za sve što su učinile za svoju djecu, obitelj i pridonošenje zajednici.

S pravom se može reći da je Anna Jarvais uspjela u svom naumu, jer američki predsjednik Woodrow Wilson još je 1914. proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom u SAD-u. Nakon SAD-a postao je praznikom najprije u razvijenim zapadnim zemljama, uključujući Englesku, Švicarsku, Norvešku, Švedsku, Njemačku i Austriju, a zatim se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Majčin dan danas

U svijetu se Majčin dan obilježava na razne načine, uz brojne proslave i festivale, ali svima njima je zajedničko samo jedno: iskazati ljubav i zahvaliti se majkama za sve što su im u životu pružile. Popularno je i darivanje majki, a najčešće je to cvijeće, čestitke i maleni poklončići koje za njih najčešće izrađuju njihova djeca