Kurban Bajram 2024 2025 2026 Datum

Kurban Bajram 2024

Kurban Bajram 2024 / 1445 (prvi dan)

Bajram namaz je u Nedelju u 5 sati i 41 minutu Bosna i Hercegovina.

16. 06. 2024. (Nedelja)

Jos Dana

Kurban Bajram 2025 / 1446 (prvi dan)
06. 06. 2025. (Petak)

Kada je Kurban Bajram 2026 / 1447 (prvi dan)
27. 05. 2026. (Srijeda)

Kad je Ramazanski Bajram 2024 2025

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

Među običajima muslimana u Bosni i Hercegovini vezanim uz ovaj dan su i oblačenje najljepše odjeće i obuće, često nove, zatim učenje tekbira u sebi na povratku iz džamije, dijeljenje kurbanskog mesa rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnima i drugima, spremanje ručka od kurbanskog mesa za članove uže porodice, darivanje djece "bajram-bankom" - novcem, posjećivanje mezara svojih umrlih i drugi običaji.

Kako će ljudi slaviti? Koje se tradicije dešavaju širom svijeta?

Iako se tradicije razlikuju od porodice do porodice, u većini mjesta širom svijeta Kurban Bajram se slavi na sličan način. Ujutro su muslimani čitali "Salat al-Eid", a posebna molitva je bila u čast praznika. Zatim slijedi žrtvovanje.

Tradicionalno, ovo meso se zatim dijeli u kuće svojih rođaka. Ovdje u Velikoj Britaniji, muslimani će provesti dan u posjeti svojim najmilijima, odlazeći u različite obiteljske kuće tijekom cijelog dana ili okupljajući se na jednom mjestu. U svakom slučaju, radi se o tome da budemo zajedno i jedemo!

Ima li poklona?

Da. Muslimani će razmjenjivati poklone, kao i dati novac djeci i siromašnima.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Kurban Bajram 2024 2025 2026 Datum posjetite kategoriju Kurban bajram.

Go up