Vaskrs 2024 - Pravoslavni Uskrs 2024 2025 2026

Vaskrs 2024 - Pravoslavni Uskrs 2024 2025 2026, Vaskrs 2024 2025, Srpski Uskrs 2024 2025, Kad je Vaskrs, Pravoslavni Vaskrs 2024 2025, Vaskrs u Srbiji, Vaskrsnji post

Vaskrs 2024 | Pravoslavni Uskrs 2024

05. 05. 2024. (Nedelja)
(22 April po julijanskom kalendaru)

Vaskrsnji Post 2024

Vaskrsnji Post 2024 traje od 17. Mart (18/03/2024) (Ponedjeljak) do 4. Maj (4/5/2024) (Subota)

Pravoslavni Post - Pravilo Posta 2024

Kada je Pravoslavni Uskrs | Vaskrs 2025

20. 04. 2025. (Nedelja)
(7 April po julijanskom kalendaru)

Kada je Pravoslavni Uskrs | Vaskrs 2026
12. 04. 2026. (Nedelja)
(30 Mart po julijanskom kalendaru)

Datumi Uskrsa 2024 2025

Vaskrs ili Pravoslavni Uskrs se odnose na isti praznik i koriste se kao sinonimi. Pravoslavni Uskrs ili Vaskrs je praznik uskrsnuća Isusa Hrista koji se proslavlja u pravoslavnim hrišćanskim crkvama. Ovaj praznik ima veliki verski značaj za pravoslavne vernike širom sveta i obeležava pobedu života nad smrću.

Na Vaskrs, vernici se međusobno pozdravljaju sa rečenicama "Hristos voskrese!" (Hristos je vaskrsao!) i "Vaistinu voskrese!" (Vaistinu je vaskrsao!).

Vaskrs se računa na osnovu određenih kalendarskih pravila i tradicija koje se razlikuju u zavisnosti od verske denominacije. U pravoslavnim crkvama, Vaskrs se računa prema julijanskom kalendaru.

Veliki petak je dan koji prethodi Vaskrsu i ima poseban verski značaj u hrišćanstvu, uključujući pravoslavnu crkvu. Ovaj dan se posvećuje sećanju na raspeće i smrt Isusa Hrista na krstu.

Pravilo za izračunavanje datuma pravoslavnog Vaskrsa je da se praznik slavi u prvu nedelju posle prvog punog meseca koji sledi nakon prolećne ravnodnevnice (kada se dan i noć izjednače). Ovo se naziva pomerljivi praznik jer datum Vaskrsa nije fiksiran u odnosu na gregorijanski kalendar koji se koristi u većem delu sveta.

Zbog razlike između julijanskog i gregorijanskog kalendara, Pravoslavni Uskrs obično pada nešto kasnije od Katoličkog Uskrsa. Međutim, postoji i mogućnost da se pravoslavni i katolički Uskrs podudaraju u istom datumu, ukoliko se poklope kalendarske razlike.

Prije Vaskrsa u pravoslavnoj crkvi postoji period nazvan Vaskršnji post ili Veliki post. Vaskršnji post je period pripreme vernika za proslavu Vaskrsa i traje 40 dana. Ovaj post simbolizuje vreme koje je Isus proveo u pustinji pre svoje javne službe.

Običaji za Vaskrs

Običaji vezani za Vaskrs mogu se razlikovati u zavisnosti od regiona i kulture, ali evo nekoliko uobičajenih običaja koji se praktikuju na Vaskrs:

  1. Farbanje jaja: Farbanje jaja je jedan od najpoznatijih uskršnjih običaja. Jaja se boje u različitim bojama, a najčešće se koriste jarki i veseli tonovi. Farbana jaja se daruju i razmenjuju među porodicama i prijateljima kao simbol novog života i radosti Uskrsa.
  2. Tucanje jaja: Tucanje jaja je tradicionalna igra koja se obavlja između dve osobe. Svaka osoba uzima jedno jaje i pokušava da razbije jaje svog protivnika tako što će ga blago lupiti jednim krajem svog jajeta o kraj protivnikovog jajeta. Osoba čije jaje ostane neoštećeno smatra se pobednikom. Ovaj običaj simbolizuje Isusovo vaskrsnuće i pobedu nad smrću.
  3. Uskršnji doručak: Nakon liturgije, porodice se okupljaju i zajedno uživaju u uskršnjem doručku. Obrok često uključuje blagoslovljena jaja, uskršnje kolače, šunku, sireve i druge tradicionalne specijalitete. Uskršnji doručak je prilika za okupljanje porodice i deljenje radosti praznika.
  4. Uskršnji pozdravi: Na Vaskrs, vernici se međusobno pozdravljaju sa rečenicama "Hristos voskrese!" (Hristos je vaskrsao!) i "Vaistinu voskrese!" (Vaistinu je vaskrsao!). Ovaj pozdrav je izraz radosti i proslave uskrsnuća Isusa Hrista i čestitanje praznika.
  5. Uskršnje igre: U nekim kulturama, posebno među decom, organizuju se uskršnje igre kao što su traženje sakrivenih uskršnjih jaja ili organizovanje takmičenja u trčanju sa jajima na kašičicama. Ove igre donose dodatnu zabavu i veselje tokom uskršnjeg dana.
  6. Ponoćna liturgija: Uskrsna liturgija se održava u ponoć na Veliku subotu, a traje do ranih jutarnjih časova Uskrsnog dana. Vernici se okupljaju u crkvama kako bi zajedno proslavili uskrsnuće Hristovo, uz pesme, molitve i blagoslov.

Ovi običaji su samo neki od mnogobrojnih tradicionalnih praksi koje se praktikuju na Vaskrs.

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Vaskrs 2024 - Pravoslavni Uskrs 2024 2025 2026 posjetite kategoriju Vaskrsi - Uskrsi.

Go up

Ova web stranica koristi \"kolacice\" za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Pročitaj više