Pravoslavni Božić 2019 2020

12

Kada je Božić 2019? (po julijanskom kalendaru)
07. 01. 2019. (Ponedeljak)

Kada je Božić 2020? (po julijanskom kalendaru)
07. 01. 2020. (Utorak)

Božić je verski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Uglavnom se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara.

Pravoslavci u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i u drugim delovima sveta, Božić slave 7. januara iako i ovaj datum varira od crkve do crkve. Dan pred Božić, Badnji dan, većina pravoslavaca provodi sa porodicom i prijateljima uz opuštanje i trpezu. Kako je Badnji dan vreme posta, na trpezama se obično mogu naći posni hleb ili pogača, orasi, sušeno i sveže voćem povrće (pasulj, grašak, krompir), začinsko bilje, čorba od pečuraka, med, riba…

I dok moderni istoričari smatraju da bi godina rođenja Isusa Hrista mogla biti u opsegu od 7. do 2. godine p. n. e., tačan datum njegovog mogućeg rođenja je nepoznat. Isusovo rođenje je pomenuto u dva od četiri kanonska jevanđelja. Do sredine 4. veka, zapadne hrišćanske crkve su prihvatile da se Božić obeležava 25. decembra, a taj datum je kasnije usvojen na Istoku. Datum Božića je možda odabran da odgovara tačno 9 meseci od datuma za koji su rani hrišćani verovali da je Isus začet.

Neki pravoslavni hrišćani takođe poštuju i Šeparde (pastire koji su posetili bebu Isusa) 6. januara nakon čega se prelazi na obožavanje Tri mudraca ili kralja 7. januara. Ponoćna božićna liturgija koja se održava na Badnje veče traje duže nego obično i većina ljudi je doživljava kao vrlo inspirativnu.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Djeva Marija blagodaću Svetog duha u gradu Vitlejemu. Posle Blagovesti, Marija je bila zaručnica srodnika Josifa. Car Avgust zapovedio je popisivanje stanovništva pa su Josif i Marija iz Nazareta krenuli u Vitlejem. Zbog gužvi nisu mogli naći mesto u svratištima pa su na kraju završili u pećini pastirskoj ili štali, gde se Isus rodio.

Anđeli su pastirima dojavili vest o Isusovom rođenju, pa su prvi videli dete. Posle je zvezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa.