Kurban Bajram 2019 2020

21

Kada je Kurban bajram 2019 / 1440 (prvi dan)
11. 08. 2019. (Nedjelja)

Kada je Kurban bajram 2020 / 1441 (prvi dan)
31. 07. 2020. (Petak)

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

Među običajima muslimana u Bosni i Hercegovini vezanim uz ovaj dan su i oblačenje najljepše odjeće i obuće, često nove, zatim učenje tekbira u sebi na povratku iz džamije, dijeljenje kurbanskog mesa rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnima i drugima, spremanje ručka od kurbanskog mesa za članove uže porodice, darivanje djece “bajram-bankom” – novcem, posjećivanje mezara svojih umrlih i drugi običaji.