Bajram 2026

Bajram 2026

Ramazanski Bajram 2026

18. 02 . 2026. (18. Februar 2026) Srijeda Prvi dan Bajrama

Kurban Bajram 2026

27. 05 . 2026. (27. Maj 2026) Srijeda Prvi dan Bajrama

Bajram je riječ arapskog porijekla koja se koristi u muslimanskim zajednicama širom svijeta. U prevodu, bajram znači "praznik" ili "festival". To je vrijeme posebnih vjerskih i socijalnih proslava za muslimane. Bajram je period radosti, zahvalnosti, zajedništva i solidarnosti. Tokom bajrama, muslimani se okupljaju sa porodicom, prijateljima i zajednicom kako bi proslavili i proveli vrijeme zajedno. Ovo je prilika za molitvu, razmijenu poklona, druženje, kao i za pomoć siromašnima i potrebnima. Bajram je važan dio islamske tradicije i kulture i obilježava se s posebnim entuzijazmom i svečanošću.

Postoji dva glavna bajrama koji se slave u muslimanskom kalendaru: Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) i Eid al-Adha (Kurban-bajram).

Eid al-Fitr je prvi bajram i slavi se nakon meseca Ramazana, islamskog mijeseca posta. Ovaj praznik traje jedan dan i obilježava završetak posta i proslavu obilja i radosti.

Eid al-Adha je drugi bajram i slavi se tokom meseca Dhu al-Hidždže, poslednjeg meseca islamskog kalendara. Ovaj bajram traje tri dana i obilježava sijećanje na proroka Ibrahima (Abrahama) i njegovu spremnost da žrtvuje svog sina kao znak poslušnosti Bogu. Takođe se obiljžava i završetak hadža, godišnjeg hodočašća u Meki.

Dakle, ukupno postoje dva bajrama u muslimanskom kalendaru: Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) i Eid al-Adha (Kurban-bajram).

Praznici
Bajram 2024
Bajram 2025
Bajram 2026
Bajram 2027

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Bajram 2026 posjetite kategoriju Vjerski Praznici.

Ostali Datumi:

Go up