Bajram 2025

Bajram 2025

Ramazanski Bajram 2025

30. 03 . 2025. (30. Mart 2025) Nedelja

Kurban Bajram 2025

06. 06 . 2025. (06. Jun 2025) Petak

Bajram je riječ arapskog porijekla koja se koristi u muslimanskim zajednicama širom svijeta. U prevodu, bajram znači "praznik" ili "festival". To je vrijeme posebnih vjerskih i socijalnih proslava za muslimane. Bajram je period radosti, zahvalnosti, zajedništva i solidarnosti. Tokom bajrama, muslimani se okupljaju sa porodicom, prijateljima i zajednicom kako bi proslavili i proveli vrijeme zajedno. Ovo je prilika za molitvu, razmijenu poklona, druženje, kao i za pomoć siromašnima i potrebnima. Bajram je važan dio islamske tradicije i kulture i obilježava se s posebnim entuzijazmom i svečanošću.

Postoji dva glavna bajrama koji se slave u muslimanskom kalendaru: Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) i Eid al-Adha (Kurban-bajram).

Eid al-Fitr je prvi bajram i slavi se nakon meseca Ramazana, islamskog mijeseca posta. Ovaj praznik traje jedan dan i obilježava završetak posta i proslavu obilja i radosti.

Eid al-Adha je drugi bajram i slavi se tokom meseca Dhu al-Hidždže, poslednjeg meseca islamskog kalendara. Ovaj bajram traje tri dana i obilježava sijećanje na proroka Ibrahima (Abrahama) i njegovu spremnost da žrtvuje svog sina kao znak poslušnosti Bogu. Takođe se obiljžava i završetak hadža, godišnjeg hodočašća u Meki.

Dakle, ukupno postoje dva bajrama u muslimanskom kalendaru: Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) i Eid al-Adha (Kurban-bajram).

Praznici
Bajram 2024
Bajram 2025
Bajram 2026
Bajram 2027

Ako želite detaljnije upoznati druge članke slične Bajram 2025 posjetite kategoriju Vjerski Praznici.

Go up

Ova web stranica koristi \"kolacice\" za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Pročitaj više